Нашите малки ученици от ПГ и класовете от начален етап станаха част от интерактивен спектакъл за безопасно движение по пътищата. Най-смелите влязоха в ролята на учители, които показваха, обясняваха и оценяваха поведението на пътя на специалния гост от Африка - зебрата Зори. Тя беше докарала обичайните за Джунглата автомобили и странния, но с познати светлинни сигнали, африкански светофар.

Участниците в урока показаха завидни умения при спазването на правилата при пресичане. На финала, като награда, африканските ни гости бяха подготвили забава с песни и танци под звуците на световноизвестни музикални хитове.

Скъпи деца,

вие направихте първата важна стъпка в света на знанието – научихте се да четете и пишете! Сега пред вас се разкрива един необятен, чуден и приказен свят - светът на книгите. Желая ви любознателност, трудолюбие и успехи в онова, в което се чувствате най-силни! Бъдете здрави и не спирайте да ни зареждате с позитивна енергия!

Бъдете приятели, подкрепяйте се, радвайте се на успехите на съучениците си, бъдете добри хора! Дори когато ви е трудно, не се отказвайте! Убедена съм, че с мъдрите насоки на вашите учители и със съдействието на вашите родители, ще изкачвате уверено стъпалата на науката и знанието!

Н. Бантова - директор на ОУ Челопеч

Община Челопеч и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, съвместно с Община Златица и СУ „Св. Паисий Хилендарски“, Община Копривщица и СУ „Любен Каравелов“, Община Мирково и ОУ "Георги Бенковски", организират училищно Състезание по въпросите за опазване на околната среда и климатичните промени във връзка с проект „Устойчиви решения за смекчаване и адаптация към изменението на климата в малките общини”.

На 26 март (вторник) от 13:30 часа в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Община Челопеч, ще се проведе училищно Състезание по въпросите за опазване на околната среда и климатичните промени.

Състезателите от всеки училищен отбор ще представят какво е напрано в тяхното населено място по съвместния проект „Устойчиви решения за смекчаване и адаптация към изменението на климата в малките общини” № BGENVIRONMENT – 4.004-0018 на общините Златица, Мирково, Копривщица и Челопеч и с каква е ползата за населението. Учениците премериха сили в образователни екологични игри и се забавляваха заедно.

Проектът е финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ на ФМ на ЕИП 2014-2021. Общата му стойност е 884 883,70 лв, като европейското финансиране възлиза на 867 712,14 лв. С тези средства се направиха:

1. Фотоволтаична инсталация за сградата на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Община Челопеч;
2. Зарядна станция за електромобили, захранена от фотоволтаична инсталация на територията на обществен паркинг в Община Челопеч;
3. Фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия от възобновяем източник за нуждите на сградата на младежкия център в Община Копривщица;
4. Предоставяне на 250 домакинствата на домашни компостери за биоразградими отпадъци с обем 1000 л. в Община Златица;
5. Соларни система за битово горещо водоснабдяване за нуждите на ДГ "Дора Габе" и ОУ "Георги Бенковски" в Община Мирково;

Срокът на изпълнение е 22 месеца и се финализира на 30.04.2024 г.

В началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – "Седмица на гората". Тази година ще бъде от 1 до 7 април под мотото "Гората е живот и обща отговорност!". На 28.03.2024 г., децата от ПГ "Сладурковци", ПГ "Слънце" и учениците от 3-ти А клас към ОУ ”Св.Св. Кирил и Методий” Челопеч, изразиха своята съпричастност към "зелената" инициатива. Във връзка с предстоящата “Седмица на гората”, Държавното горско стопанство - Пирдоп предостави на училището няколко млади фиданки от интересния сорт "ядлив кестен".

Инж. Надежда Недкова, зам. директор, запозна всички присъстващи с интересни факти за гората, истории за конкретни горски видове, начини за тяхното опазване и предназначение.
Инж. Пламен Доросиев- ст. лесничей и горски стражар Стилиян Новаков засадиха младите дръвчета и дадоха насоки за тяхното отглеждане.

Г-жа Мария Панчева, жител на с. Челопеч, дари на училището "Пауловния" - бързо растящо дърво, което също бе засадено в тревните площи в двора на училището. Най-малките природозащитници дадоха начало на събитията, посветени на “Седмицата на гората”, получиха лакомства и подариха свои рисунки, посветени на природата, гората и дървесните видове. "Зелените" инициативи продължават!

На Благовещение, денят на благата вест, учениците от ОУ Челопеч отбелязаха Денят на търпението. Първите 15 минути от часовете по технически предмети, бяха посветени на техниките за справяне с невъздържаност и избухливост под формата на игри. Беше проведена дискусия на тема "Как да се научим да бъдем търпеливи", гледаха се откъси от филма „Карате кид“, в който Джеки Чан прилага на възпитаниците си методи, изпитващи праговете им на търпимост.

В следобедните часове по занимания по интереси, учениците се включиха в различни игри, където победители станаха най-търпеливите и най-спокойните. Членовете на Арт клуб „Палитра“ се запознаха с тайните на занаята „грънчарство“ и с много търпение изработиха свои минимизирани модели на съдове за бита.

Да бъдеш търпелив означава да бъдеш психически устойчив, душевно спокоен, смирен и толерантен към различните - към хората, които имат нужда от помощ и подкрепа. Търпението е преимущество на благородните, успешните и лидерите! Да се научим да бъдем търпеливи означава да се научим да побеждаваме посредством комбинация от качества, умения и знания, използвайки силата на словото!